
نکات حقوقی خرید خانه
نکات حقوقی خرید خانه/نکات مهم خرید خانه/قولنامه
۱. حصول اطمینان از مالکیت فروشنده
نخستین نکتهای که در خرید هر ملک یا خانهای وجود دارد، حصول اطمینان از مالکیت فروشنده است. البته این نکته مختص به خرید خانه نبوده و در تمامی خرید و فروشها جاری است. ولی ممکن است در خصوص خانه، بهدلیل هزینهی زیادی که صرف میشود، اهمیت بیشتری پیدا کند. برای اطمینان حاصل کردن از مالکیت فروشنده باید به اسناد مالکیت او توجه کرد. اگر ملک مورد معامله دارای سند رسمی است، سند مزبور باید بهدقت بررسی شده و از درج نام صحیح و کامل فروشنده به عنوان مالک، اطمینان حاصل شود. هرگاه هنوز سند رسمی به نام فروشنده صادر نشده است و او میخواهد ملک را به استناد مبایعهنامه (قولنامه) به فروش برساند، لازم است درج نام او به عنوان خریدار در مبایعهنامه بررسی شود.
۲. دارا بودن اختیار فروش ملک
گاه ممکن است شخصی به وکالت از دیگری قصد فروش ملکی را داشته باشد. در این فرض علاوه بر حصول اطمینان از مالکیت موکل (شخصی که برای فروش وکالت داده است) به صورتی که در بند پیشین گفته شد، صحت وکالت اعطا شده نیز باید بررسی شود. به عبارت دیگر باید بررسی شود که آیا وکیل، اختیار فروش ملک از طرف مالک را دارد یا آنکه وکالتنامهی موصوف، اختیاری بهغیر از فروش خانه را به وکیل اعطا کرده است. در صورتی که صراحتا در وکالتنامه اختیار فروش ملک مورد معامله به وکیل داده نشده باشد، وکیل حق انجام چنین معاملهای را ندارد و خریدار باید از معامله کردن با وی اجتناب کند و به سراغ مالک اصلی برود.
همچنین از معتبر بودن وکالتنامه باید اطمینان حاصل کرد. چراکه ممکن است تاریخ وکالتنامه منقضی شده یا موکل، وکیل را پیشتر عزل کرده باشد. بنابراین با انجام یک استعلام، میتوان از بهروز بودن و معتبر بودن وکالتنامه مطمئن شد.
علاوه بر این، در معاملاتی که به استناد مبایعهنامه صورت میپذیرند، خریدار باید اطمینان حاصل کند که فروشنده (که در این فرض شخصی است که نام او به عنوان خریدار در مبایعهنامه ذکر شده) از حق فروش خانه منع نشده باشد. توضیح آنکه گاهی اوقات شخص ملکی را به این شرط خریداری میکند که تنها خود از آن استفاده کرده و از انتقال آن به دیگری خودداری کند. در این صورت، معاملهای که شخص اخیر در مورد ملک مذکور انجام میدهد صحیح نیست. برای نمونه، علی به موجب یک مبایعهنامه، خانهای را از حسن میخرد. هرگاه در مبایعهنامه ذکر شده باشد که علی برای مدتی معین حق فروش خانه را به دیگری ندارد، معاملهای که علی در مدت مزبور در مورد خانه انجام دهد صحیح نیست.
بنابراین لازم است خریدار، علاوه بر بررسی صفحهی اول مبایعهنامه که معمولا به درج نام طرفین مبایعهنامه اختصاص دارد و حصول اطمینان از مالکیت فروشنده، سایر مواد مبایعهنامه را نیز بررسی کند تا مطمئن شود فروشنده علاوه بر مالکیت، حق انتقال ملک را نیز دارد.
۳. تطبیق مشخصات مندرج در سند با ملک
لازم است نشانی ملک، پلاک ثبتی، حدود اربعه و کد پستی آن تا حد امکان با اطلاعات مندرج در مبایعهنامه یا سند تطبیق داده شود و در صورت وجود مغایرت، از انجام معامله پیش از اصلاح سند خودداری شود.
۴. در رهن یا بازداشت نبودن ملک
نکتهی حقوقی دیگر که در خرید خانه باید مورد توجه قرار گیرد، آزاد بودن ملک یا بهاصطلاح حقوقی طِلق بودن آن است. گاه ممکن است فروشنده، خانهی خود را برای گرفتن وام در رهن بانک گذاشته یا اینکه ملک در اجرای حکم صادر شده از مراجع قضایی بازداشت شده باشد. در این فرض هرچند اصولا تنظیم مبایعهنامه امکانپذیر است ولی تنظیم سند رسمی به نام خریدار، منوط به فک رهن یا رفع بازداشت از ملک است. بنابراین در این موارد توصیه میشود که تدابیر لازم جهت انجام امور فوق توسط فروشنده به عمل آید تا تنظیم سند رسمی با مشکل مواجه نشود. یکی از بهترین راهکارهای موجود در این خصوص این است که فروشنده به خریدار وکالت فک رهن یا رفع بازداشت اعطا کند و خریدار نیز بخشی از پول خرید خانه (ثمن معامله) را به این کار اختصاص بدهد. یعنی بهجای آنکه تمامی ثمن معامله را به فروشنده پرداخت کند، مقداری از آن را صرف پرداخت دین یا تعهد مالیای نماید که ملک فروشنده به دلیل آن در رهن یا بازداشت قرار دارد. سپس با وکالتنامهای که از فروشنده در دست دارد مبادرت به انجام امور فک رهن یا رهن بازداشت کند. (از آنجایی که انجام این کار ظرافتهای خاص حقوق را میطلبد پیشنهاد میشود که در خصوص آن حتما با یک وکیل مشورت به عمل آید.)
۵. اخذ مفاصاحسابهای لازم
پیش از فروش ملک، فروشنده باید تعهدات مالی مربوط به خانه را پرداخت کند و مفاصاحسابهای مربوطه را به خریدار تحویل دهد. ازجملهی این موارد، مفاصاحساب شهرداری در خصوص پرداخت عوارض نوسازی است. دریافت مفاصاحساب دارایی هم ضروری است. همچنین در خصوص آپارتمانها، فروشنده باید گواهی عدم وجود شارژ معوقه را تحویل خریدار دهد.
۶. تعیین تکلیف قرارداد اجارهی ملک
گاه ممکن است ملک مورد معامله در اجارهی دیگری باشد. هرچند از نظر قانونی و در صورت عدم وجود شرط خلاف، انتقال مالکیت عین مستأجره (ملک اجاره شده) با مانعی روبهرو نیست ولی بهتر است قبل از خرید خانه و تنظیم سند، تکلیف قرارداد اجاره با حضور مستأجر روشن شود. هرگاه توافق بر این است که قرارداد اجاره نیز به مالک جدید منتقل شود، اقدامات لازم در این خصوص به عمل آید.
۷. حصول اطمینان از درج انشعابات آب، برق و گاز در سند
اصولا انشعابات آب، برق و گاز هر ملک به همراه آن به فروش میرسد. با این حال لازم است که از درج آنها در مبایعهنامه یا سند اطمینان حاصل شود. در خصوص تلفن این اصل وجود ندارد و خط تلفن تنها در صورتی همراه ملک به خریدار منتقل میشود که در اسناد انتقال ذکر شده باشد. به همین دلیل در خصوص خط تلفن باید دقت بیشتری بهخرج داد.
۸. تصریح به انتقال پارکینگ و انباری
هرگاه توافق طرفین بر این است که ملک همراه با پارکینگ و انباری به فروش برسد، لازم است این موضوع به همراه مشخصات دقیق آنها در مبایعهنامه یا سند ذکر شود. همچنین هرگاه ملکی بیش از یک پارکینگ داشته و تمامی آنها قرار است منتقل شود، این موضوع باید صراحتا در اسناد قید شود. در غیر این صورت فروشنده الزامی به این انتقال ندارد.
قولنامه چیست؟
قولنامه نوعی قرارداد اولیهی فیمابین طرف خریدار و طرف فروشنده است. فروشنده قرار است ملکی را به خریدار واگذار کند و شرایط این واگذاری طی قراردادی به نام قولنامه مشخص میشود. واگذاری ممکن است در ازای وجه کاملاً نقد مشتری و یا در قالب چند قسط با فاصلههای زمانی مشخص انجام گیرد. در قولنامه تمام این جزئیات ذکر میگردند و اطلاعات مربوط به سند نیز به یادداشت میرسد. سپس طرفین معامله آن را امضا کرده و تا وقتی که معامله و انتقال سند و انتقال وجه به صورت کامل انجام نشده، از اعتبار برخوردار است. مسئلهی تنظیم قولنامه یکی از اصلیترین مسائل حقوقی است که باید دربارهی آن اطلاعات کافی داشته باشید.
|
جزئیات قولنامه چه مواردی است؟
اولین و مهمترین بخش در قولنامه مشخصات خریدار، فروشنده و ملک مورد نظری است که قرار است معامله بر سر آن صورت بگیرد. در این سند همچنین زمان آغاز و پایان معامله ذکر میگردد و همچنین طرفین بنا به توافقی که بین خودشان میکنند، حقی را برای فسخ معامله در صورت به وجود آمدن شرایط خاص در نظر میگیرند. منظور از شرایط خاص شرایطی است که خریدار یا فروشنده بر طبق آن حق دارند از نظر حقوقی و قانونی معامله را بر هم بزنند.
یکی از این شرایط عدم مطابقت اصل ملک ادعایی از سوی فروشنده با جزئیات ثبت شده در سند آن است که در این صورت خریدار حق دارد معامله را فسخ کند. همچنین اگر خریدار مبلغ مربوط به قرارداد را در موعدی که از قبل مقرر شده نپردازد، فروشنده حق اعتراض و فسخ معامله را دارد. معمولاً در قولنامهها هزینهای را به عنوان ضمانت اجرایی و یا خسارت در نظر میگیرند که در مواقع لازم از سوی هر کدام از طرفین معامله، به دیگری پرداخت میگردد. به این هزینه اصطلاحاً وجه التزام میگویند که پایبندی هر دو طرف به معامله را تضمین میکند.
هنگام تنظیم قولنامه به چه نکاتی باید توجه کرد؟
مهمترین نکتهای که در امر خرید خانه به هنگام نوشتن قولنامه هم خریدار و هم فروشنده باید به آن توجه کنند، اعتبار داشتن بنگاه و یا مشاور املاکی است که قولنامه قرار است در آنجا بسته شود. یکی از مسائل حقوقی مهم آن است که بنگاه املاک باید از اتحادیهی مشاورین املاک مجوز رسمی داشته باشد تا صلاحیت تنظیم قولنامه را داشته باشد. این امر به خصوص برایخرید خانه در تهران به عنوان یک شهر بزرگ اهمیت دارد. اگر این مجوز قانونی وجود نداشته باشد، قولنامه فاقد اعتبار حقوقی خواهد بود و در صورت مشکلات احتمالی بعدی نمیتوان به آن استناد کرد.
مشاور املاک در واقع نقش واسطهی بین خریدار و فروشنده را دارد و در صورت وجود هرگونه مشکل در ملک یا در پرداخت هزینهها یا هر مشکل دیگری در زمینهی مسائل حقوقی، طرفین به او مراجعه میکنند. یکی دیگر از نکاتی که هم خریدار و هم فروشنده باید به آن توجه کنند، همزمانی معامله است. منظور از همزمانی معامله آن است که طرفین قرارداد قدم به قدم و به صورت همزمان تعهدات خود را اجرایی کنند. طبعاً تا زمانی که کار انتقال سند به صورت کامل انجام نگرفته، خریدار نباید تمام مبلغ معامله را بپردازد؛ همچنین تا زمانی که فروشنده پول خود را به صورت کامل دریافت نکرده، نباید سند را به نام خریدار انتقال دهد.
|
گاهی ممکن است ملک مورد معامله تحت مالکیت چند نفر باشد، در اینصورت تمام آنها باید پای معامله حضور داشته باشند و یا اینکه یک نفر به وکالت از همهی آنها در معامله حضور یابد. دقت داشته باشید که این وکالت باید به صورت محضری در دفترخانهی اسناد رسمی ثبت شده باشد و اصل گواهی آن ارائه گردد. در غیر این صورت هرگونه دستخط یا مهر و امضا و یا حتی سربرگهای شرکتی فاقد اعتبار قانونی است و ممکن است در آینده سبب بروز مشکلاتی شود.
نحوهی پرداختها و واگذاریها در قولنامه به صورت دقیق باید ذکر شود؛ اگر خریدار قرار است چک ارائه کند، باید مشخصات چک به صورت دقیق در قولنامه بیاید و اگر مدارکی مانند اصل سند از سوی فروشنده باید ارائه شود، عنوان آنها در قولنامه باید ثبت شود تا بعداً مسائل حقوقی با مشکل مواجه نشوند. بنگاه مشاور املاک به هیچ عنوان جانبدار هیچ کدام از طرفین قرارداد نباید باشد و مدارک ارائه شده از سوی فروشنده و چکهای خریدار نیز باید نزد او به امانت نگاه داشته شود. بنگاه بدون رضایت فروشنده و خریدار حق ندارد مدارک هر کدام از طرفین را به دیگری ارائه دهد.
درج پایان تنظیم قولنامه باید مهر و امضای بنگاه و همچنین امضای طرفین قرارداد وجود داشته باشد. علاوه بر امضای خود طرفین، هرکدام از آنها باید دو نفر را به عنوان شاهد به همراه داشته باشند و شاهدان نیز محل مربوطه در قولنامه را امضا کنند. دقت داشته باشید که قولنامه در سه نسخه نوشته میشود که یک نسخه نزد خریدار، یک نسخه نزد فروشنده و نسخهی سوم نیز نزد مشاور املاک محفوظ میماند. هر سه نسخهی قولنامه باید دقیقاً مثل هم باشند و هرگونه مغایرت در اطلاعات ثبت شده میتواند به ابطال معامله منجر شود. قبل از عقد قولنامه حتماً باید خریدار سند ملک مورد نظر را به رؤیت خود برساند و اطلاعات ثبت شده در قولنامه را با اطلاعات سند اصلی مطابقت دهد.
|
نکات بالا اگرچه نکات سادهای برای خرید خانه در تهرانو شهرستانها هستند اما رعایت نکردن همین موارد تاکنون منجر به اختلافات زیادی شده است که بعضی از آنها کلاهبرداری و بعضی دیگر اختلافات حقوقی به وجود آمده در امر خرید خانه ناشی از عدم شفافیت قولنامه و بندهای قرارداد بین طرفین معامله، بوده است. بنابراین سعی کنید قبل از تنظیم این سند حتماً به این نکات توجه کنید تا از بروز هرگونه مشکل در آینده جلوگیری کرده باشید.
میترا اعجازی
خسته نباشید
ممنون از سایت خوبتان ، از مطالب خوب و مفیدتون کمال تشکر دارم که باعث آگاهی مردم می شوید
Khadivi
با عرض ادب و احترام
وظیفه خود میدانیم به مردم عزیزمان جهت خرید فروش ملک آگاهی کافی را بدهیم به هر جهت حیطه کاری ماست و همیشه سعی بر این بوده بهترین مشاوره و راهنمایی رو به مشتریان بدهیم و با اطمینان معامله انجام بدن